Een podotherapeut/podiatrist behandelt mensen met voet-, enkel-, knie- heup- en rugklachten die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Een podotherapeut behandelt veel verschillende klachten, met als doel: het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, voortkomende uit afwijkingen in de voet(stand).
Een podotherapeut ziet vaak mensen met klachten die al geruime tijd aanwezig zijn. De gedachte “wat vanzelf komt gaat ook vanzelf weg“ gaat bij voeten en het gehele steun- en bewegingsapparaat dikwijls niet op. Vermoeidheid in de voeten en benen, lage rugpijn, opstartpijn in de voeten, kramp, tintelingen, evenals vele sportblessures en overbelastingsklachten zijn indicaties voor de podotherapeut.
Bij het eerste bezoek voert de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uit, met als doel de oorzaak van de klachten op te sporen. Is de oorzaak bekend dan stelt de podotherapeut vanuit deze diagnose een behandelplan op.
Doelen van podotherapeutische behandeling kunnen zijn:
- Aanpassen van drukverdelingen in de voet
- Corrigeren van afwijkende gewrichtsstanden
- Optimaliseren van het looppatroon
- Verbeteren van de houding
- Bevorderen/ verbeteren van de mobiliteit
- Voorkomen van gezondheidsproblemen dan wel verergering van bestaande problemen
- Het kunnen voortzetten, dan wel verbeteren van sportbeoefening.
- Het geven van advies over bovenstaande onderwerpen, ook in de vorm van een schoenadvies
- Verminderen van voetklachten, enkel-, knie- en/of rugklachten, voorzover deze een relatie hebben met problemen aan de voet en/of een afwijkende stand.
Behandeltechnieken van de podotherapeut
Podotherapeutische zolen, slippers en sandalen individueel op de voet aangemeten.
Podotherapeutische zolen kunnen als doel hebben correctie van stands- en functieafwijkingen van de onderste extremiteit en de wervelkolom, compenseren van structurele afwijkingen in de voet, ontlasten van kwetsbare structuren, of een combinatie van doelen. De podotherapeutische zolen zijn flexibel en afhankelijk van het doel van harder of zachter materiaal gemaakt. Afhankelijk van de aandoening dienen de podotherapeutische zolen gedragen worden tot enkele maanden nadat de patiënt klachtenvrij is (bijvoorbeeld bij een blessure) en in andere gevallen gedurende de rest van het leven ter voorkoming van klachten. Bij het blijvend dragen van de zolen is een jaarlijkse controle gewenst in verband met leeftijdsafhankelijke verandering van de voet en/of verandering van het corrigerend vermogen van de zolen. Op grond van de bevindingen bij de jaarlijkse controle worden de zolen aangepast of vervangen. Meestal zal de gemiddelde levensduur van de zolen 2-3 jaar bedragen.
Doordat er bij VoetZorg Drechterland | Stede Broec gebruik wordt gemaakt van de exacte voetvorm middels 3D-scantechniek, worden de zolen ook precies op de voetvorm gemaakt. Tevens wordt gebruik gemaakt van de modernste drukmeetanalyse-apparatuur, waarmee de exacte druk tijdens staan en tijdens lopen wordt vastgesteld. Hiermee kunnen dan ook correcties en drukontlastende middelen op precies de juiste plaats worden aangemeten.
Voetonderzoek en behandeling bij een verhoogd risico op voetwonden.
U heeft diabetes mellitus of een andere onderliggende aandoening en door uw huisarts, praktijkondersteuner of podotherapeut is geconstateerd dat u een laag, middelmatig of hoog risico heeft op een wond (de zgn. risico-classificatie). Op dat moment is het belangrijk om jaarlijks een gericht voetonderzoek te laten doen door de podotherapeut. De podotherapeut zal naar aanleiding van een uitgebreid, volgens protocol vastgesteld, onderzoek uw zorgprofiel (zorgzwaarte) bepalen en stelt daarna een persoonlijk behandelplan voor u op. De podotherapeut stemt dit plan af met de huisarts en wanneer noodzakelijk met de medisch pedicure en houdt uw medisch dossier betreft uw risicovoet bij.
Hier vindt u alle informatie over voetzorg bij biabetes bij onze praktijk
Artikel seniorenwijzer april 2014: ‘Zijn uw voeten diabetische voeten?’
Instrumenteelbehandeling | Wondbehandeling
De podotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van voetwonden. Met name bij eerder genoemd verhoogd risico kan een wond sneller ontstaan en infecteren, waarbij direct intensieve zorg nodig kan zijn. Een ingegroeide nagel, een likdoorn, een huidaandoening of een eeltkloof, maar natuurlijk ook een ongelukje kunnen ook voor nare hinder zorgen. Voetzorg Drechterland | Stede Broec is gespecialiseerd en huid- en nagelaandoeningen en wondverzorging.
Voetonderzoek en behandeling bij Kanker
Stéfanie heeft de specialisatie-opleidingen tot Oncologisch Podotherapeut en voetzorgverlener (OVV) afgerond. Als gevolg van de behandeling bij kanker kunt u last krijgen van hand- en voetklachten zoals neuropathie, infecties, hand-voetsyndroom, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven. Uw nagels kunnen loslaten, er kunnen ontstekingen rond de nagel voorkomen of nagels kunnen erg verdikken. Bestaande klachten, zoals schimmelaandoeningen, kunnen verergeren. Een oncologisch voetzorgverlener (OVV-er) herkent de bijwerkingen die u als gevolg van de behandeling kunt ondervinden. De OVV-er weet wat de ziekte kanker inhoudt en welke gevolgen een voetbehandeling heeft voor uw overige behandelingen. De OVV-er is opgeleid om uw voeten te screenen en de voeten te verzorgen (mits de situatie dat toelaat).
Het doel is uw voeten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden om de veiligheid en gezondheid te ondersteunen. Deze vorm van voetzorg wordt uitsluitend verleend in nauwe samenwerking met het oncologisch behandelteam.
Hier vindt u alle informatie over voetzorg bij kanker bij onze praktijk
Orthesen
Protectieve siliconen-orthesen kunnen worden gemaakt ter bescherming van een pijnlijke plek (vaak rond de tenen) waarbij correctie van de stand niet meer mogelijk is. Corrigerende siliconen-orthesen worden gemaakt ter correctie van een afwijkende teenstand. Afhankelijk van de aandoening en de mobiliteit van de tenen zal een orthese gedragen moeten worden tot de patiënt klachtenvrij is of voor het leven ter voorkoming van klachten.
(Sport-)Schoenadvies
De podotherapeut houdt bij het geven van advies met betrekking tot schoeisel rekening met o.a. de anatomische eigenschappen van de gebruiker, het gebruiksdoel en de gebruiksintensiteit van de (sport)schoenen.
Toepassen van vilttherapie, bandage of taping
Door plaatsing van vilt kunnen pijnlijke (druk)plekken tijdelijk drukvrij gelegd worden. Verband en tape kunnen aangedane structuren ontlasten. U kunt ook terecht voor het laten aanbrengen van een sporttape.
Advies
Preventieve adviezen over over de belasting en belastbaarheid in het dagelijks leven, voethygiëne en voetverzorging dan wel controleren op drukplekken of andere mogelijke voetproblemen.